Alsaská specialita
13. 8. 2011
Suroviny:
300 g hladké mouky, 30 g droždí, 1 lžičku cukru, 4 PL oleje, sůl, 250 g plátků anglické slaniny, 300 g cibule, 4 žloutky, 250 g smetany, bílý pepř, mouku na pracovní desku
Příprava:
Do mísy dáme mouku a uděláme v ní důlek. Do 150 ml vlažné vody s cukrem rozdrobíme droždí a necháme rozpustit. Droždí nalijeme do vyhloubeného důlku, smícháme s trochou mouky a zakryjeme mísu utěrkou. Necháme 10 až 15 minut na teplém místě kynout.
Přidáme do mouky 3 polévkové lžíce oleje a asi 1/2 lžičky soli. Spolu s ostatními přísadami uhněteme hladké těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a těsto necháme 20 až 30 minut kynout.
Slaninu nakrájíme na proužky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. V pánvi zahřejeme zbytek oleje a slaninu v něm opečeme. Přidáme cibuli a vše krátce osmahneme. Dáme vychladit. Ve smetaně rozkvedláme 3 žloutky. (1 kávovou lžičku smetany si odložíme stranou) Okořeníme pepřem a přidáme špetku soli.
Těsto ještě jednou prohněteme a rozdělíme na 2 díly, ze kterých vytvoříme 2 pruhy. Každou část rozválíme do velikosti plechu. Poprášíme moukou a volně složíme. Jednu polovinu těsta přeneseme na plech a rozložíme ji tak, aby hrany o 2 cm přečnívaly přes okraj plechu. Polovinu slaniny s cibulí rozprostřeme na těsto, dvoucentimetrové okraje přes náplň přehneme a přitiskneme. Povrch koláče rovnoměrně zalijeme polovinou žloutkové smetany. Stejným způsobem rozválíme, položíme na plech a naplníme i druhou polovinu. Zbytkem žloutkové smetany potřeme okraje těsta.
V předehřáté troubě pečeme asi 20 minut(225 °C). Koláč nakrájíme na pruhy a podáváme vlažný.
Náhledy fotografií ze složky Pizza a slané koláče
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář